27 juli 2012

Working class hero ;)

Ja vad jag gör om dagarna är ju då solcellspaneler, det kan ju ingen ha missat. Men nu gör vi specialare som ska upp på lyktstolpar. Ett jäkla pillergöra är det då vi gör ALLT för hand, tidigare har ju maskinerna hjälpt till med massor, men det funkar inte riktigt till de här panelerna.

Hur det ser ut i framtiden för fabriken är det ingen riktigt som vet, om vi kommer göra vanliga paneler eller bara specialare, eller om vi ens har jobbet kvar (anställningen nu går ut på tisdag..förhoppningsvis tar det inte slut nu. Vi är ju inte ens klara med det vi ska ha ut nu fort). Anders på kontoret verkar då på hugget, så på så sätt ser det ju ljust ut iaf, haha.

Men innan det blev så här, då fick jag prova på en ny station då han som egentligen står där var ledig två dagar. Jag tänkte att "herregud, hur ska det här gå?". Jag visste ju hur man skulle göra, men det var ju det där med att hinna med i tempot från andra sidan laminatorn, plus att springa upp till ramningen och tömma bandet dit jag skulle skicka panelerna närj ag var klar med dom då han som var där uppe är för jävla lat för att göra nåt själv utan han går bara runt och dricker kaffe och "vägrar" göra saker. vissa ska fan inte ha såna här jobb...

Men jag klarade detta galant!
Det den stationen går ut på är att då panelerna kommer ut ur laminatorn (kommer 4st en gång i kvarten), så ska man skära bort allt runt kanterna, så baksidematerialet på panelen går jämns med glaskanten (glaset är ju då längst fram). Sen ska man kontrollera dom, en och en (när dom har svalnat och man har en full vagn med 15st i varje) för att se så att dom på stationen före inte bommat nåt och så att den mäter till rätt watt. Sen skickar man upp dom med ett rullbando ch en hiss till ramningen. På det bandet får 12st plats, sen måste man springa upp dit och tömma av allt till en annan vagn (tills det är typ 45 där på).

Jag fick upp en jäääkla fart tillslut, så fick t o m sitta och vänta en liten stund! Men här ödslas ingen tid, jag hann ju bort till de andra och hjälpa till där lite då ;)

Så vart vagnen med 45 paneler på full. Då kom det största problemet: flytta på den och rulla dit en ny vagn.
Om man säger så här, en panel väger 10kg+...så alltså var det 450kg (och lite till, kommer inte ihåg exakta vikten, men 10kg är det iaf per panel) plus vikten för stålvagnen. Visst, har man fått den i rullning är det ju inte så tungt, bara lite svårstyrt, men att få den i rullning...det var kämpigt! Tog i för kung och fosterland och med muskler jag inte ens visste fanns eller hur man använde dem, och tillslut rullade vagnen iväg! Svetten rann, kroppen började bli trött och då hör jag laminatorn öppnas...bara kuta ner och ta hand om det då! Haha.
Men kul var det, och riktigt skönt att stämpla ut på fredagen för att sedan vakna med århundradets träningsvärk på lördagen! haha :D

 Kantskärningen

 Här i datorn mäter man och kollar så allt stämmer, maskinerna bredvid skriver ut klisterlappar med serienumret som ska fast på panelen och vouchern som hör till


 Nästan färdiga, bara ramen som fattas

 Skjuts upp till ramningen (svarta paneler, de flesta är ju vita)
En jäkligt sliten isabell, haha

Det här är det vi gör nu..småsmå celler. Kniven där är ju nästan i samma längd som en penna...Allt löds ihop för hand. Den största har 28 celler i rad, 9 strängar med celler på varje panel. Voi voi.


Inga kommentarer: